【布吉自駕遊之旅】

【布吉自駕遊之旅】

今次去布吉決定「自駕遊」!因為布吉沒有地鐵!而「路痴」既我又怕搭錯巴士,搭的士又怕比的士司機呃,所以決定租車—自駕遊! 順便可以環島遊啊! 租車! 布吉機場租還車24小時營業! 在泰國租車都好化算,除返開每日都只係200多元港紙。而申請租車手續都好方便,只需要係租車個官網揀選地點、租車還車日期、車型號及填些少個人資料就OK。*記得要買車保* 至於佢地個GPS就唔建議用! P.S.佢個GPS系統的資料比較舊(大約update到2012年),如果有新嘅酒店或者新開的地方就可能未必有。所以最後我自己都係用返手提電話GPS做我導遊。


Tips>租車後,出發時記得要帶:

1) 收據  *記得print出黎

2)護照

3)國際駕駛許可證 *記得出發前一星期或以上準備好

4)信用卡 *用來做抵押

酒店! 玩盡布吉熱點!

今次會試住3間酒店,分別係Avista Hideaway,Bandara Villas Phuket 及 Angsana Laguna Phuket。

無錯!我去8日但要住3間酒店,​可能你會覺得「咁快要轉酒店? 好麻煩姐!」但其實對於自駕遊黎講好Easy。就好似去沖繩一樣,都會轉酒店玩!仲可以玩盡酒店附近不同嘅景點,我就覺得都幾有趣。況且布吉Old town跟Patong beach有一段距離,又唔想浪費時間駕車去(差不多要一小時),所以選擇景點附近住兩晚酒店就最好不過!

Avista Hideaway — 動靜佳宜!


熱點: Patong Beach(芭東海灘)

近日Avista Hideaway已經屬於MGallery by Sofitel集團旗下的酒店。Avista Hideaway位於布吉島必去著名嘅芭東海灘附近,而酒店亦有提供免費穿梭巴士到芭東。酒店位置係山丘上擁有無敵海景,同熱鬧嘅芭東夜市咫尺之遙,所以真係動靜佳宜!試想想去芭東行行行、食食食、玩玩玩之後可以好快返酒店享受它寧靜的美麗,確實嘗心樂事! 而且,酒店職員好熱心同親切,例如會主動問候,問一下你住得舒唔舒適,如有什麼需要都可以聯絡佢地,亦會幫客人book local tour。最窩心係有次落雨,職員主動開遮幫我兩人擋雨,仲揸buggy送我地返酒店門口。 酒店check point: 有三個游池,個個都好靚,仲要有Infinity Pool! 對住安達曼海景,簡直係人生一大樂事! Tips : Patong Beach 有好多夜生活,小心不要玩到錯過左免費穿梭巴士! 但miss咗都唔怕,坐taxi大約300thb。

Bandara Villas Phuket — 在pool villa看最美的日落!

熱點: Baba Nest & Old Town

剛於2015年3月開幕嘅Bandara Villas坐落於攀瓦角,加上靠山建築,令到每間pool villa都有全海景,不會令其他villa遮擋到個景。最開心係可以浸係私人pool入邊,慢慢欣賞海景和日出日落。 而最特別係酒店設有迷你纜車,方便客人上落。而酒店係beach front,由房間落去沙灘都只需要2分鐘。由於酒店位置不屬熱鬧區,所以沙灘非常乾淨,名副其實水清沙幼,再加上浪非常細,好適合唔太熟水性的我。 酒店check point: 迷你纜車,可以飽纜景色。提供免費活動給住客,例如瑜伽、獨木舟、泰拳等,即使逗留酒店都唔會悶! 早餐係a la carte!


Baba Nest 是Sri Panwa入面的酒吧餐廳。點解要介紹? 因為佢有令人陶醉嘅360度海景,而最大特點就係餐廳有小型泳池圍繞着,黎影相「呃like」是常識吧!

Old Town係布吉島上唯一嘅古鎮,入面有好多古色古香嘅中美葡萄牙式建築,係一個具異域風情的地方。說實話,old town無特別手信買,但有間café值得推介比大家。就係Eleven Two & Co.,佢為old town注入了年輕感覺,入面的裝修好現代化亦好「IN」,夾雜了文化藝術氣息。除此之外,食物同飲品質素都好好,食物方面係fusion菜,混合咗亞洲、法國同泰國菜。

Angsana Laguna Phuket — 全泰國唯一的湖畔教堂!

熱點: Bangtao Beach

Laguna區在布吉比較出名,因為佢係適合男女老幼來玩。而Laguna區內有7間酒店,包括 Banyan Tree 、Dusit Thani等大品牌,而相距只有幾分鐘車程,非常方便!區內設施好齊全,包括有健身室、SPA、Shopping Mall 連 Golf course都有。可想而知Laguna區有幾大! 區內提供許多活動,例如騎馬、ATV可去 Laguna Tours 報名。 今次我就入住Angsana,去參觀全泰國唯一的湖畔教堂Laguna Chapel。教堂建在湖上面,落地玻璃的純白色教堂,採光度極佳,感覺潔白又神聖,可容納50位親友見證婚禮。

旅程完結,發現駕車旅遊真的很方便!當然,沒有車牌或者擔心迷路的朋友,不用太惆帳!選擇具信譽的地接安排就放心得多啦!最重要安全至上。

原文:Emily Chan @Sun N Sea Holidays Edited: Eva Lam @ Sun N Sea Holidays

▼布吉《A+酒店》套票系列:https://goo.gl/3nkiXK

免費取得最新旅遊資訊 想定期收到我們的資訊?

請填寫簡單個人資料,我們會定期發送電郵給你